Вест

15.11.2019.

Такмичење Светске организације за интелектуалну својину 2019.

Победници такмичења

ПРИЈЕМ КОД МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ МЛАДЕНА ШАРЧЕВИЋА 

ГОСТОВАЊЕ НА ТЕЛЕВИЗИЈИ  РТС - ИНФОРМАТИВНИ ПРОГРАМ

ГОСТОВАЊЕ НА ТЕЛЕВИЗИЈИ РТС - ШАРЕНИЦА  (14. min YouTube)

Поводом обележавања 99. годишњице Завода за интелектуалну својину, а са циљем промовисања значаја заштите интелектуалне својине за развој савремене економије и друштва, спроведен је конкурс за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) у периоду од 31. маја  до 18. октобра 2019. годинe у 4 категорије такмичења:

1. Проналазач или група проналазача за патент (WIPO Medal for Inventors)

2. Правна лица за регистрован индустријски дизајн (WIPO IP Enterprise Trophy)

3. Аутор за монографско дело/студијску изложбу у области друштвено хуманистичких наука (WIPO Medal for Creativity)

4. Ученик или групa ученика средње школе за проналазак (WIPO School children’s Trophy)

Критеријуми за доделу награде у четвртој категорији такмичења:

• да је реч о проналаску који доприноси заштити животне средине, енергетској ефикасности или побољшању квалитета живота.

За четврту категорију такмичења одлучила је комисија у саставу:

- мр Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије у Београду у пензији –председник комисије;

- др Марко Крстић, директор Центра за промоцију науке;

- др Наташа Милојевић, саветник у Заводу за интелектуалну својину.

Победник у оквиру категорије ученик или групa ученика средње школе – Награда WIPO Schoolchildren’s Trophy припала је групи ученика из Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Београду, односно Филипу Живојиновићу, Андреју  Шавикину, Богдану Јовановићу, Андреји  Стамболији, Урошу Поповићу и Марку Врачарићу  за проналазак: „еЛабораторија за обновљиве изворе енергије“. Реч је о иновативном решењу које је настало у оквиру Истарживачко - развојне секције Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Београду коју води професор дипл.инж.ел. Јасна Ристић.  Наведени проналазак обухвата преносив и функционалан уређај који се помоћу сензора окреће ка Сунцу, као и преносну и функционалну метеоролошку станицу која омогућава у реалном времену приступ подацима сензора за температуру, влажност ваздуха и ваздушног притиска у локалитету где се сам уређај налази. Проблем који се решава је актуелан, а „еЛабораторија за обновљиве изворе енергије“ је у потпуности одговорила на питање избора свих њених компоненти као и на питања оптимизације њеног положаја у смислу релевантности и поузданости. Осим тога, систем управљања и контроле је у потпуности развијен и тестиран како би показао своју изводљивост и ефикасност. Такође, аутори су дали приказ плана за будућа истраживања као могућност надоградње постојећег решења са циљем још прецизнијег и поузданијег радa. 

приредила и објавила 

наставница 

Јасна Ристић