историјат школе

ИСТОРИЈАТ РАЗВОЈА ЕТШ "НИКОЛА ТЕСЛА"

На месту где се налази ЕТШ "Никола Тесла" подигнута је 1856. год. зграда Више женске школе (ова школа је основана 1863. год., али се настава одржавала у приватној кући на Зеленом венцу). Школске 1913/14. год. Виша женска школа постаје гимназија.

На истом месту 1929. године гради се Друга женска гимназија, данас ЕТШ "Никола Тесла" по пројекту архитекте Милице Крстић у тзв. “српско-византијском” стилу.

Оснивању електротехничке школе претходило је формирање Радио-техникума у Батајници, чији је циљ био школовање кадрова за потребе наших радиостаница. Настава је почела 1947. год.

Школске 1952. год. школа се преселила у Београд, у зидане бараке у Дунавској 34. Те године школа добија назив "Никола Тесла" и припаја јој се СТШ за слабу струју при Генералној дирекцији ПТТ Југославије, а 1953. год. и СТШ радио смера при СУП-у Југославије.

У лето 1956. год. Електротехничка средња школа "Никола Тесла" уселила се у ову лепу и знамениту зграду. Истовремено јој је припојен енергетски одсек, издвојен из школе "Петар Драпшин".

Тако је коначно оформљена школа за проучавање области електротехнике.

Животно дело и патенти Николе Тесле, ненадмашног генија и великог проналазача, који је по мишљењу савременика својим радовима ишао напред за читаво столеће, прожимају све области електротехнике.

Истрајним и преданим радом као и значајним резултатима на бројним такмичењима наши ученици достојно представљају школу и име које она носи.

Поред тога, с обзиром на вредност и лепоту ове зграде имамо дужност и част да је чувамо. Наиме због своје архитектонске културне и историјске вредности, зграда Електротехничке школе "Никола Тесла" проглашена је 1964. год. за споменик културе заштићен законом, а 1992 год. и за културно добро.

На овом објекту од далеке 1932. године, када је и саграђен, до дана данашњег готово да није учињена ниједна заштита ни санација, иако је дошло до слегања крила према згради Српско-американске банке. Објекат има подрум, приземље, 2 спрата и поткровље. Колектив ове школе преко појединаца, радних организација, просветних и друштвених институција и даље спроводи акцију заштите овог здања опште друштвеног значаја. У ову акцију неопходно је укључити и Завод за заштиту споменика културе града Београда и све надлежне институције у републици како би се спасао овај објекат, признат и валоризован као културно-историјска и архитектонско урбанистичка вредност.